Rök och eld bara genom att trycka på en knapp

kontrollerade bränder

Riktig hetta, oväntade brinnande bränder och att inte kunna se något genom röken – det är möjligt i brandkårens träningscenter. DOTES är en specialist inom utveckling och byggande av träningscenter för räddningsarbetare. Vi får en exklusiv titt på hur Tyro remotes fjärrkontroller har använts i centret sedan 2015. Gijsbert Oord, marknadsförare på Tyro remotes, åkte för att se med egna ögon hur kontrollerna används på Dotes.

Från utsidan är det mest containrar staplade på varandra. Runt om containrarna är det gamla bilar, gasoltuber och ett skjul med en gammal buss. När du går in containrarna så kan du se att de har tjocka väggar och stora och små installationer sitter på vägarna och i taket.

Du kan känna värmen

Dörren stängs bakom oss, det blir mörkt och de ber oss att böja oss ner. Plötsligt ett ljus från en fjärrkontroll lyser upp och inte långt efter det flyr lite rök ut genom dörren och karmen. Instruktören öppnar dörren och direkt flammar lågor över våra huvuden. Värmen känns verkligen. Jag får snabbt lära mig att det vi gör just nu kallas en ”rollover”, och att de blåa flammorna indikerar att det inte är tillräckligt med syre för att elden ska kunna expandera. Detta är för att dörrarna är stängd på båda sidorna av containern.

https://youtu.be/DTNuNRclfHc

Baserat på studenternas beteende, kan instruktören byta specifika effekter genom att använda fjärrkontrollen. Precis som i en riktig eldsvåda, olika beteenden ger olika reaktioner. Om du gör A, händer B, men gör du något annat, sker en helt annan reaktion. Detaljerna har tänkts igenom noggrant. Röken beter sig som riktig rök genom en speciell vätska. Propan används för att simulera ett solitt eldbränsle, och när någon börjar släcka den, precis som i träning, kommer en ny tändning ske när det finns tillräckligt med syre igen.

Flera sektioner med egen fjärrkontroll

En separat fjärrkontroll används för varje sektion. Till exempel, finns det en sektion som har utvecklats som en mobil enhet och kan tas till en annan plats. För den mobila enheten har de en 4-vägs Musca kontroll tillsammans med en Aquarius mottagare. För de andra sektionerna olika Pyxis handhållna sändare används i kombination med Auriga och Aquarius mottagare.

Våra fjärrkontroller används på massa olika platser, men detta var en extraordinär upplevelse som jag sent kommer glömma.